Filmklubb Fredrikstad

Vi kan nå ønske den nystartede Filmklubb Fredrikstad velkommen til oss!

Filmklubb Fredrikstad er for filmelskere i alle former. Klubben viser et mangfoldig program dedikert til den rike filmhistorien, både stor og smal. Filmklubb Fredrikstad er en del av Norsk Filmklubb Forbund.

Priser: 
Medlemskap vår 2023: 150,-
Pris per film: 50,-

Medlemskap er obligatorisk. 

Styre: 
Leder: Anders Narverud Moen
Nestleder og kasserer: Miriam Myrstad
Programansvarlig: Martin Fjellanger

Program våren 2023:
Onsdag 01.02 kl. 18:00 – Fredrikstad Kino 
Brazil
Storbritannia, 1985.
Regi: Terry Gilliam
Med: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Michael Palin.
Språk: Engelsk med norske undertekster.
Lengde: 2 t. 12 min.
Aldersgrense: 15 år.
En herlig vri på den kjente dystopien 1984. Absurd svart komedie, med en ganske alvorlig samfunnskritikk i bunn. Regissøren Terry Gilliam er den visjonære animatøren til Monty Python, og kanskje den av medlemmene med den mest respektable karrieren etter. Gilliams ville scenografi og snodige humor gjør dette til noe av det merkeligere du kan se i år.
Og ikke minst Robert De Niro i sitt livs rolle som gerilja luftekanalreparatør. 

Onsdag 08.02 kl. 18:00 – Fredrikstad Kino 
Beau Travail

Frankrike, 1998
Regi: Claire Denis
Med: Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin, Richard Courcet, Nicolas Duvauchelle
Lengde: 90 minutter
Språk: Fransk, med tekst
Aldersgrense: 12
Beau Travail er fransk for godt arbeid. Filmen handler om en tropp fremmedlegionærer i Djibouti i franskspråklig Afrika. Her lever de under et knallhardt treningsregime og brutale offiserer.
Filmen er løst basert på Herman Melvilles roman Billy Budd, og musikken til Benjamin Britten spiller en stor rolle. 
Regissør og manusforfatter Claire Denis er en av de store samtidige fra Frankrike, med en lang rekke priser. Beau Travail regnes som et høydepunkt i karrieren hennes. Varmt anbefalt å dukke opp til denne.

Onsdag 22.02 kl. 18:00 – Fredrikstad Kino 
A Girl Walks Home Alone At Night (2014)

USA, 2014
Regissør: Ana Lily Amirpour
Manus: Ana Lily Amirpour
Foto: Lyle Vincent
Skuespillere: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh, Mozhan Marnò, Dominic Rains, Milad Eghbali
Lengde: 1 time 40 min
Språk: Farsi med engelsk tekst
Format: Bluray
Priskategori: AWE
Aldersgrense: 15
En ung, ensom og attraktiv vampyr på jakt etter kjærlighet og blod vandrer gatelangs i den iranske spøkelsesbyen Bad City. Her kryr det av prostituerte, halliker og narkolangere, og andre som har latt seg sluke av byens hektiske natteliv. En av dem, en slags persisk James Dean ved navn Arash, befinner seg i en dyp pengeknipe som involverer hans spilleavhengige far og en bil på avbetaling. Så møter han ved en tilfeldighet den unge vampyren, og dermed er det duket for vill forelskelse, farlig begjær og diverse komplikasjoner.
Filmen er skutt i svart/hvitt, med lange stiliserte tagninger og et lydspor som spenner fra iransk kunstrock til tekno og pop. Sjangermessig er den en blanding av spaghetti-western, skrekkfilm og Jim Jarmusch, men står samtidig fjellstøtt på egne bein. En særegen og ytterst fascinerende film.
Omtale: TIFF, 2015

Onsdag 08.03 kl. 18:00 – Fredrikstad Kino 
Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles, Belgia, 1975 

Regi: Chantal Akerman
Med: Delphine Seyrig, Jan Decorte, Henri Storck, Jacques Doniol-Valcroze, Yves Bical
Språk: Fransk
Lengde: 3 t og 21 min
Aldersgrense: 12
Hvert tiår siden 1952 har Sight and Sound publisert sin liste «The Greatest Films of All Time», og i 2022 tronet for første gang en kvinnelig filmskaper på toppen. 
«Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles» (1975) er skrevet og regissert av den belgiske filmskaperen Chantal Akerman, med filmfotografi av Babette Mangolte.
Jeanne Dielman er enke og mor til en tenåringssønn. I karakteristisk lange og statiske tagninger følger vi Jeannes hverdagshandlinger: matlagingen, ryddingen, og sex-arbeidet hun gjør hjemmefra mens sønnen er på skolen. Hver handling følges fra start til slutt, uten klipp eller bevegelser. «Jeanne Dielman» er en film som krever dedikasjon, men som gir noe spesielt tilbake. I den stille utfoldelsen av Jeannes dagligliv vokser en rik vev av detaljer og stemninger fram.

Onsdag 22.03 kl. 18:00 – Fredrikstad Kino
Barry Lyndon
Storbritannia, 1975
Regi og manus: Stanley Kubrick etter en roman av William Makepeace Thackeray
Foto: John Alcott Musikk Leonard Rosenman
Med: Ryan O`Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Steven Berkoff
Lengde: 184 min
Språk: Engelsk
Aldersgrense: 12
Alle filmklubber trenger et Kubrick-alibi på programmet. Vi gikk for en av de mer lavmælte, og kanskje mindre sette.
Barry er en fattiggutt fra landsbygda i Irland, men han har ambisjoner om å klatre i hierarkiet. Han legger ut på en skruppelløs reise i 1700-tallets Europa, hvor han ved hjelp av gambling og dueller prøver å oppnå rikdom og status. 
Filmen er basert på en bok av Willian M. Thackeray, mest kjent for «Vanity Fair». Typisk for både Kubrick og Thackeray er dette en ganske pessimistisk og kynisk historie, men den er vakker! Foto, scenografi og kostymer gjør at vi nesten blir sittende og se et bevegelig 1700-talls maleri.
Bli med og la deg forføre tilbake til den gang alt var penere, men dog så jævlig.

Onsdag 12.04 kl. 18:00 – Fredrikstad Kino 
NOMADLAND
USA, 2020
Regi: Chloé Zhao
Med: Francis McDormand, David Strathairn, Bob Wells, Linda May.
Språk: Engelsk med norske undertekster
Lengde: 1 t. 48 min.
Aldersgrense: Tillatt for alle.
Etter den økonomiske kollapsen til en småby i Nevada pakker Fern (McDormand) varebilen sin og utforsker nomadisk liv, som løsarbeider i det storslåtte landskapet i det vestlige USA. Nomadland er en lavmælt og rørende roadmovie om mennesker som faller i sprekkene mellom i det amerikanske samfunnet, arbeidshester som det ikke er bruk for lengre og som tar til takke med et enkelt liv som løsarbeider. 
Frances McDormand gjør sitt livs rolle som den godt voksne kvinnen Fern, som har mistet både jobben og ektemannen, og som derfor er tvunget til å bryte opp fra det livet hun levde. Hun plasserer eiendelene sine i et minilager, og legger ut på veien i en gammel van som er innredet som bobil. På veien møter hun andre mennesker som er i samme situasjon, bobilnomader som reiser fra sted til sted og lever hånd-til-munn i et samfunn som ikke har plass til dem lenger.
Filmen er regissert av Chloé Zhao, og vant Gulløven i Venezia og Oscar for beste film, regi og kvinnelig hovedrolle i 2021.

Onsdag 26.04 kl. 18:00 – Fredrikstad Kino 
Total Balalaika Show
Finland, 1994
Regi: Aki Kaurismäki
Med: Leningrad Cowboys
Språk: Finsk
Lengde: 57 min.
Aldersgrense: 15 år
Vi avslutter vårt første semester med en musikalsk fest av en film. Leningrad Cowboys er et slags snodig parodiband fra Finland. De blander kultur fra Sovjetunionen og amerikansk 50-tallsrock. I 1993, ikke så lenge etter Sovjets fall, fikk de med seg koret fra Den Røde Arme på en diger konsert i Helsingfors. Finlands store regissør Aki Kaurismäki sørget for å få laget dokumentaren om konserten.

Et muntert og musikalsk historisk dokument fra en gang Russlands turte å ikke ta seg selv så alvorlig. Det er virkelig en stor fornøyelse å se de gamle kommunistkrigerne synge amerikanske rockeklassikere.

Publisert
25. januar 2023
Skrevet av