Gå til hovedinnhold
False Belief

Filmprek


Gode filmer, gode samtaler.

Velkommen til høstens Filmprek!

Vi har to Filmprek i november:

Mandag 18.11. kl.18.00: False Belief. Møt filmskaperne etter filmen.

Siste stopp på False Beliefs Norgesturné! Kom til Fredrikstad Kino mandag 18. November Kl.18 for visning, etterfulgt av samtale med regissør og hovedperson!

False Belief (Lene Berg, Norge 2019) 1t 45m - Engelsk tale, norsk tekst

I False Belief rekonstruerer den norske kunstneren og filmskaperen Lene Berg sin kafka-aktige reise gjennom det amerikanske rettssystemet etter at hennes kjæreste ble arrestert, stilt for retten og fengslet uten grunn. I 2008 flyttet Berg inn hos sin afroamerikanske partner – i filmen kun omtalt som D – i Harlem. Etter å ha avgitt forklaring til politiet om at han er blitt trakassert av en nabo, blir D selv arrestert. Men for hva? Dette blir starten på en farlig og forvirrende prosess der Ds tro på rettssystemet gjør ham til et gissel i hendene på institusjonene han trodde skulle forsvare ham. Via Ds åpenhjertige fortelling, Bergs egne observasjoner, samt rettsdokumenter og privat bildedokumentasjon blir filmen et forsøk på å skape mening i hendelsesforløpet rundt straffesaken. False Belief skildrer det amerikanske rettssystemet utenfra, men det er også en film om større temaer som rasisme, maktmisbruk og en økonomisk og kulturell gentrifisering som setter lover og regler ut av spill.

Lene Berg (f. 1965) er en filmskaper og kunstner med lang fartstid både nasjonalt og internasjonalt. Hun ble så å si født inn i den norske filmbransjen, som datter av regissøren Arnljot Berg, og hun er utdannet filmskaper, men beveget seg inn i samtidskunstfeltet der hun har arbeidet med ulike kunstneriske uttrykk i en årrekke. Utover på 2000-tallet ble arbeidet hennes mer og mer filmfokusert igjen, og hun gjorde seg bemerket bl.a. med Kopfkino (2012) og Ung Løs Gris (2013) før hennes nye film False Belief ble plukket ut til Forum Expanded-programmet på filmfestivalen i Berlin i 2019.

Tirsdag 19.11. kl.18.00: Håp. Filmprek med regissøren etter filmen.

Tirsdag 19. november kl 1800 viser Filmprek filmen HÅP og får besøk av regissør Maria Sødahl.

Håp er basert på en sann historie. Det er lille julaften, og Anja (Andrea Bræin Hovig) får en livstruende kreftdiagnose. Herfra kastes hun, ektemannen Tomas (Stellan Skarsgård) og deres seks barn og bonusbarn inn i en turbulent juleuke. Hva skjer med kjærligheten når en kvinne midtveis i livet får tre måneder igjen å leve?

Maria Sødahl er utdannet regissør fra Den danske filmskole. Før spillefilmdebuten med Limbo i 2010 (som hadde verdenspremiere i Montreal) laget hun en rekke prisbelønte kort- og novellefilmer, samt en dokumentar om lottomillionærer som ble sendt i hele i Norden. Hennes tematikk kretser gjerne rundt det moderne livet, hva som gir oss livskvalitet og lykkefølelse, og hva som styrer våre livsvalg.

Filmpreker er Anne Fjellro.