Aldersgrense på kino

Vi som kino er forpliktet til å håndheve aldersgrensene som er fastsatt for filmene. Vi ber om at du samarbeider med oss i dette og viser legitimasjon ved inngangen hvis du blir spurt om det. Vennligst merk at manglende gyldig legitimasjon kan medføre at du ikke vil bli sluppet inn i kinosalen.

Aldersgrensene for film vises i henhold til retningslinjer fastsatt av filmens distributør, i samsvar med lovgivning vedtatt av Stortinget. Disse aldersgrensene gjelder for Fredrikstad kino, så vel som for alle andre kinoer i Norge. Vi som kino har ikke myndighet til å gi unntak fra aldersgrensene.

Det er viktig å forstå at aldersgrensene ikke nødvendigvis indikerer hvem filmen passer for. Selv om en film er vurdert som egnet for voksne, kan den ha en aldersgrense på 6 år hvis man mener den ikke vil være skadelig for barn. Derfor er det avgjørende å vurdere om filmen er egnet for ditt barn før du tar dem med på kino. Barn og unge varierer i modenhet og tålegrense, så når du vurderer å ta med noen som er yngre enn aldersgrensen, må du ta hensyn til barnets individuelle behov. Selv om du for eksempel kan ta med en 6-åring på en film med en aldersgrense på 9 år, betyr det ikke nødvendigvis at filmen passer for akkurat ditt barn.

Ved aldersgrensene 9, 12 og 15 år er det mulig for barn som er opptil 3 år yngre enn den fastsatte aldersgrensen å se filmen sammen med en voksen. Den voksne må være til stede sammen med barnet under hele filmen. Det er ikke tilstrekkelig å følge barnet kun til billettluka.

Les mer om hva aldersgrensene innebærer på Medietilsynets nettsider her


A - tillatt for alle

Filmer som er tillatt for alle skal ha et rolig, lett og hyggelig uttrykk. Det kan være kortvarige "bø-effekter" eller litt spennende elementer i en trygg ramme. Alle barn kan se filmen i følge med en voksen.

6 år - alle barn sammen med voksne

En film med 6-årsgrense kan inneholde enkelte mørke, dramatiske eller noe truende scener. Den kan også inneholde korte innslag med kraftige lyd og bildeeffekter. Alle barn kan se filmen i følge med en voksen.

9 år - barn ned til 6 år sammen med voksne

En film med 9-årsgrense kan ha partier med mørk, intens eller utrygg stemning. Dette kan for eksempel være noe dramatiske bilder av ulykker eller barn som har det vanskelig (inkludert mobbing). Kortvarige og lite nærgående voldsinnslag kan også få 9-årsgrense. Barn ned til 6 år kan se filmen i følge med en voksen.

12 år - barn ned til 9 år sammen med voksne

I filmer med 12-årsgrense kan det være gjennomgående mørk stemning - og mye frykt både i karakterer, scener og musikk. Det kan også forekomme kortvarige skrekkeffekter og lite nærgående skildringer av seksualitet. Barn ned til 9 år kan se filmen i følge med en voksen.

15 år - unge ned til 12 år sammen med voksne

En film med 15-årsgrense kan ha angstskapende stemning, og inneholde realistiske innslag av katastrofer, krig, omsorgssvikt eller overgrep. Skrekkfilmer, filmer med drap eller detaljerte seksuelle skildringer får normalt 15-årsgrense. Unge ned til 12 år kan se filmen i følge med en voksen.

18 år - absolutt aldersgrense

En film med 18-årsgrense kan ha særlig angstskapende stemning, og inneholde store mengder brutale og detaljerte voldshandlinger, særlig i kombinasjon med et angstskapende uttrykk. Skildringer av grov seksualisert vold gir normalt også 18-årsgrense. 18-årsgrensen er absolutt, det vil si at alle må være 18 år for å kunne se filmen.

Regler Babykino:

Skal du på Babykino, voksne betaler for sin billett også går spedbarn gratis (opp til 1 år). Hvis du ønsker å ta med et barn over ett år på babykino, må de lovpålagte aldersgrensene følges. Les mer om babykino her!

For mer informasjon om aldersgrensene, kan du besøke nettsiden www.medietilsynet.no.